zondag 2 maart 2014

Zeven dubbeltjes en een dubbele laag


'Zeven dubbeltjes en een trein’ is het derde boek van Fran Bambust. Een boek over een verloren broer, en de spannende, gekke en gevaarlijke zoektocht naar hem. Met dit boek bouwt ze wat mij betreft verder aan een eigen stem in jeugdboekenland. 

Ook dit boek bevat knotsgekke elementen, zoals Bar Bis, waar je moet blijven zitten tot je bestelt wat iemand voor jou bestelde. Je moet echter opletten wat je met dat eten gaat doen. Verder maken donderwolken, dubbeltjes, een conducteur die een heel innige relatie met zijn trein heeft, de dienst uit. Dat klinkt allemaal heel gek, maar tussen al deze gekkigheid zit een heel mooi, maar vaak ook donker verhaal geweven.

In de nacht van drie maart, sluipt Dries om drie over drie het huis uit. Hij gaat opzoek naar zijn broer Jonas, die een maand eerder verdwenen is. Dries wil uitzoeken waar zijn broer naartoe is gegaan, en waarom hij is weggegaan.
Dries loopt naar het station, omdat Jonas van treinen hield. En plotseling zit Dries in een wel heel vreemde trein. Een trein die vliegt, en waar haar conducteur een innige band mee heeft. Inderdaad: deze trein is een zij. Ook al is een trein volgens het woordenboek mannelijk.

In de trein maakt Dries kennis met Tess, een gothicmeisje. Samen gaan ze op zoek naar Jonas.
Fran Bambust speelde in ‘Plafondmeisje’ en 'Kussen helpt niet' al graag met taal. Daar doet ze in ‘Zeven dubbeltjes en een trein’ vrolijk mee verder. Zo is Jonas volgens de achterflap, en volgens de politie “Spoorloos” verdwenen, en dus speelt een trein die de sporen volgt in dit boek een belangrijke rol.

Tijd heeft in dit boek ook een andere invulling. De eerste halte van de trein waarmee ze op zoek gaan naar Jonas, is Bar Bis. Daar moeten Tess en Dries weer vertrekken als de thermometer dertig graden aangeeft.  Dat is echter zonde de regels van de bar gerekend: daar kan je pas weer weg als je bestelt wat iemand voor jou op dezelfde stoel, heeft besteld.  Je moet echter wel uitkijken: wanneer je dat doet, moet je ervoor zorgen dat je er zeker niet van eet, want dan verander je in wat je eet…

Samen maken Tess en Dries een spannende, gevaarlijke reis, door donderwolken en de spiegelstad, tot Tess en Dries uiteindelijk deelnemen aan de Kluizenkwis, die opgebouwd is uit wensen.  Wensen die je zelf mag doen, maar die je ook je medekandidaten kunt sturen.  De Witte Prinses is hun medekandidate, die al twaalf kluizenkwissen won.
Tussen alle gekkigheden door, waart het gemis van Jonas, en het schuldgevoel dat Dries daarover heeft: hij lachte zijn broer wel eens uit, omdat hij graag voor de spiegel stond, en zo anders was dan de meeste jongens.  Jonas is gevoelig, en Dries dat het zijn schuld is dat Jonas verdwenen is.

Wanneer de Kluizenkwis is afgelopen, worden de eindjes netjes aan elkaar geknoopt, en wordt er veel duidelijk. Hier wordt de diepere laag van ‘Zeven dubbeltjes en een trein’ pas goed duidelijk: Waarom Jonas is weggegaan, de donderwolken, de put waarin Tess en Dries met de trein zijn afgedaald, de hel die hun voorlaatste halte is, ze symboliseren alles waar Jonas doorheen is gegaan om te willen zijn wat en wie hij al zo lang wilde zijn.
Door een maand eerder op de trein te stappen waarmee Dries en Tess naar hem opzoek gaan, kon hij zichzelf een wens doen. 

Tess’ aanwezigheid in de trein is niet toevallig, maar dat mag u zelf ontdekken.


Zeven dubbeltjes en een trein / Fran Bambust.- Hasselt : Clavis, 2013.- 182p.- ISBN 978 90 448 2077 5 - 10+