zondag 8 februari 2015

Is "Naked" onverschillig?

1976. Lili, 16 jaar, valt als een blok voor de populairste jongen van de school: Curtis Ray. Iedereen op school lijkt wel een beetje verliefd te zijn op Curtis, ook de jongens. Curtis speelt muziek en zingt bij zijn eigen punkgroep Naked. Het is zijn grote droom om een groot muzikant te worden. Wanneer hij Lili vraagt om bij de groep te komen, is ze helemaal overdonderd. Ze is helemaal niet populair, en hoewel ook zij Curtis wel ziet zitten, weet ze heel goed dat hij vrij onbereikbaar is. Ze is dan ook door het dolle heen, ook al speelt ze alleen piano, en weet ze helemaal niet of ze wel goed zou zijn om basgitaar te komen spelen bij Naked.

Curtis en Lili worden vrij snel een stel, maar de wereld van Naked is compleet anders dan de wereld waarin Lili is opgegroeid. Ze woont in een groot huis, en is opgegroeid met haar moeder in Londen. Curtis woont in een bescheiden huis en zijn vader is dokter. Curtis lijkt dan ook de gedoodverfde opvolger van zijn vader te moeten worden.
Maar Curtis leeft voor de muziek, en hij loopt weg van huis. Zijn leven wordt een puinhoop, en hij raakt zwaar aan de drugs. Maar zijn muziek, die blijft wonderwel overeind. Curtis doet er alles voor om hogerop te komen, en dat maakt “Naked” tot een krachtig boek. Zijn omgang met de andere bandleden Stan, Chief en Kenny is egocentrisch te noemen, ook naar zijn vriendinnetje Lili toe, die zijn drugsgebruik algauw niet meer voor lief kan nemen.
Wanneer Curtis Kenny op een keiharde manier uit de band gooit, is daar plots William Bonney, een geheimzinnig iemand, maar een fenomenaal veelzijdig muzikant. Zijn komst veranderd een en ander binnen de band, en Lili en William groeien naar elkaar toe. Maar William heeft geheimen. Grote geheimen.
Kevin Brooks schreef met “Naked” volgens mij niet zijn beste boek, maar hij toont zich een geëngageerd schrijver, die weet hoe hij krachtige boeken op maat van 16 jarigen moet schrijven, met respect voor hun leefwereld, en niet “zoals het zou kunnen zijn”.
De leefwereld van de personages is veelal troosteloos en hard, ook de leefwereld van William, die uit Ierland gevlucht is naar London, weg van het IRA, dat in de jaren ’70 terreur zaaide. Deze verhaallijn maakt dat “Naked” meer wordt dan een boek over een oppervlakkig leventje in de muziek scene.
Brooks maakt in “Naked” sprongen in de tijd: bij de start van het verhaal is het 35 jaar later. Dat maakt het boek niet altijd makkelijk om volgen.
Hoe de verschillende personages met elkaar omgaan, en hoe zij – stuk voor stuk vechten voor hun leven, allemaal op een verschillende manier, maakt dat ik “Naked”, waar ik voor het grootste deel toch wel met frisse tegenzin las over drugsgebruik, egoïsme en punkmuziek, tot een prachtig boek. Alweer. Het kan dus inderdaad toch nog: een goed boek voor 16+’ers schrijven.
Naked / Kevin Brooks ; Jenny de Jonge (vert.).- Amsterdam : De Harmonie, 2013.- 383p.- ISBN 978 90 76168 55 5 - 15+