zaterdag 1 december 2012

"Gewoon anders" kijkt verder....

De “Portret”reeks van Abimo, herkenbaar aan het rode lint doorheen de flap, en een stukje karton met een zwart symbooltje – heeft tot nu toe drie boeken: IQ 140, van Dirk Bracke en Herman Van Campenhout, een heruitgave van “Buitenbeen”, eveneens van Dirk Bracke, en “Gewoon anders” van Luc Descamps.  Abimo surft mee op de Young-adult-hype, en geeft deze reeks onder deze noemer uit.  De reeks bestaat uit verhalen die over bijzondere jongeren gaan. “ IQ 140” gaat over een hoogbegaafd meisje, “Buitenbeen” vertelt het verhaal van een meisje met een lichamelijke beperking.

“Gewoon Anders” vertelt het verhaal van Samuel, een jongen van bijna 17, met een zeer zware vorm van autisme.  Hij communiceert niet, en heeft erg veel structuur nodig om overeind te blijven in de wereld.  Zijn dagen brengt hij bij mooi weer door op de drempel voor zijn huis, en ’s avonds speelt hij met lucifers aan de salontafel.  Hij wordt vaak gepest om hoe hij is, en dat doet zijn moeder ongelofelijk veel pijn. 
Zijn vader en moeder verzorgen hem zo goed mogelijk, maar beiden vinden het erg moeilijk om Samuel te zien zoals hij is.  Zijn moeder houdt van hem zoals hij is, ook al vind ze dat soms heel moeilijk.  Zijn vader schaamt zich voor zijn hem, en dat weegt op de relatie tussen Samuels ouders.

Dan worden Rani en haar moeder Els, de nieuwe buren van Samuel.  Rani zingt erg mooi, en Samuel bloeit helemaal open als hij haar hoort zingen.  Rani vindt Samuel in het begin maar een rare jongen, hij heeft zo’n vreemde uitdrukking op zijn gezicht. 
Toch is zij het die met haar stem iets in Samuel los lijkt te kunnen maken.  Langzaam groeit er iets wat je vriendschap zou kunnen noemen, tussen Rani en Samuel, en dat maakt zijn moeder erg gelukkig.  Rani slaagt erin om Samuels wereld een stukje groter te kunnen maken: Ze neemt hem mee naar de bakker, wat hij nog nooit heeft gedaan, nog later gaan ze samen naar het park, waar ze samen de eenden brood voeren.

Dan komt de dag dichterbij dat Rani examen moet doen op de muziekschool.  Ze heeft natuurlijk al een tijdje door dat muziek Samuel rustig maakt, maar op de piano thuis mag hij absoluut niet spelen: zijn vader is bang dat hij dan iets zal stukmaken aan het erfstuk dat nog van zijn vader is geweest.  Hij roept ook veel te vaak tegen de jongen, en dat maakt Samuel erg bang en onzeker.
Rani is vastbesloten, na wat ze Samuel zag en hoorde doen tijdens haar repetitie, om hem te laten zien aan anderen!  Op die manier zet ze de jongen echt op een voetstuk, en dat maakt je hart warm.  Terwijl Rani even wegging om wat papierwerk in orde te brengen voor haar examen, is Samuel van het bankje waarop hij naar haar had zitten luisteren, opgestaan, en naar de piano gelopen: het instrument dat hem zo boeit, omwille van de mooie klanken.  En plots kan het wel: hij speelt, zonder dat iemand tegen hem begint te roepen, helemaal zonder één noot te hebben gelezen, Rani’s Ave Maria-examen van Schubert.

Waar “Een lege brug” van Dirk Bracke focuste op wat autisme is, of kan zijn, gaat “Gewoon anders” in op de persoon met autisme, en hoe hij en zijn omgeving daarmee om moeten gaan.  “Gewoon anders” is een warm, soms erg tranentrekkerig boek, maar laat zeker ook zien waartoe mensen in staat zijn, als ze maar een beetje verder willen kijken dan de beperking van iemand.  Zo ontdekt Rani wie Samuel is, maar ook zij twijfelt vaak, en dat is een erg goed gegeven binnen het boek.  Ze weet niet hoe Samuel zich voelt, of wat er in zijn hoofd omgaat, maar ze probeert wel tot hem door te dringen.  Heel lief, op een zachte manier.  Dat doet Samuel erg goed.  Want Rani kan na verloop van tijd merken wanneer Samuel iets niet zint.
In cursieve vetgedrukte stukken lezen we wat Samuel denkt, en Descamps heeft het over een deur en muren, waarbinnen Samuel zich veilig voelt.  Wanneer mensen hard op de deur beuken, wordt Samuel bang, maar bij Rani voelt hij zich veilig.  In gewone cursieve letters lezen we wat Rani denkt en voelt wanneer ze bij Samuel is.  Het boek begint bij een proloog, in het hoofd van Samuel.

Toch gaat ook Descamps pesterijen waarmee Samuel te maken krijgt, niet uit de weg, en ook Rani schrikt op een keer heel erg van een uitbarsting van Samuel.  In de vet cursieve tekst lezen we wat Samuel op dat moment dacht: de wereld is niet veilig.  Ik ben buitengekomen, en had mezelf niet in de hand.  Ik wil niet meer naar buiten.
De epiloog vertelt dat Samuel wacht op de klanken, die opnieuw zullen komen, en dat hij zich daar goed bij voelt.

De cover van “Gewoon anders” past totaal niet bij het boek, en is enkel gericht op verkoop, want best hip.  We zien een roodharig meisje met gesloten ogen, met daaronder de titel en de auteur.  Maar Rani heeft donker, bijna zwart haar…  Waarom worden covers niet beter afgestemd op het verhaal?
Het eind van het boek is een tekst van Luc Descamps, over hoe we op een fijne manier met elkaar kunnen omgaan.  Een tekst van “Autisme Centraal” over wat autisme kan zijn, en wat het met mensen doet, sluiten een warm, soms wat tranentrekkerig boek af.

Gewoon anders / Luc Descamps.- Sint-Niklaas : Abimo, 2012.- 173p.- (Portret).- ISBN 978 90 5932 901 0 - 13+